петак, 19. фебруар 2010.

Iskorenimo sirotinju! Deo drugi


U ČESMOVAČI GAS I ARSEN

Bačka Palanka - Vodovodi u bačkopalanačkoj opštini prava su potvrda teze da će čista voda u doglednoj budućnosti biti dragocenija od nafte. Od 13 sela voda je ispravna samo u dva, dok ostali piju vodu sa arsenom, gasovima i bakterijama. Vlasti u Bačkoj Palanci sada se parcijalnim potezima bore za zdraviju vodu u mesnim zajednicama, a nadaju se da će šira zajednica pomoći projekat regionalnog vodosnabdevanja za koji je studiju naručila delegacija Evropske komisije u Srbiji.


Nakon podviga u Petrovgradu (Iskorenimo sirotinju! Deo prvi), Vojvodina se još jedared pokazala da zna pos`o. Za razliku od ekspresnog načina rešavanja problema u Petrovgradu, Bačka Palanka je više ulagala u budućnost. Iako je arsenu potrebno neko vreme da izazove kancerogena i kardiovaskularna oboljenja ne treba podcenjivati ni nji`ovu akciju. Najveće pohvale zaslužuju odeljenja u Paragama i Silbašu koji su, na jedinstven način u svetu, spojili kanalizaciju i vodovod. Ogroman uspeh koji na ovim podnebljima pamti eventualno samo tadašnji Sirmium. Tada su verovatno poslednji put ljudi pišali u svoje slavine. Pohvale idu i na račun isturenog odeljenja Gajdobra koji su prilikom nedavne rekonstrukcije vodovodne mreže (bili neki izbori) uneli arsen i u ovo selo. U Neštinu i Viziću mora da dođe do smene jer neradnici iz tih sektora nisu ništa uradili. Za podvig u selu Pivnice čulo se i izvan granica naše zemlje. Čak iz daleke Merike pristigli su Dr. Fox Mulder i Dr. Dana Scully da ukradu zanat kako u vodu uneti gasove.

1 коментар:

  1. U Neštinu i Viziću povešati radnike i odgovorne zbog netrovanja i nezagađenja. Zbog čega oni tamo dobijaju pare? Za čije babe zdravlje?! Neviđeni javašluki samovolja, neverovatno.

    ОдговориИзбриши